Tragovi upućuju na dark mode u MacOSx-u

Jednostavna verzija Dark Mode-a je dostupna na macOS-u još od El Capitan-a, ali sada su u WebKit kodu pronađeni tragovi dolaska pravog tamnog načina rada na taj operativni sistem.

Korisnici su zahtevali ovu funkciju još otkad je Apple počeo razvijati svoje operativne sisteme. Kako je Apple odgovorio? Tamnim Dockom i menijem na macOS-u. Iako je to privremeno zaustavilo Dark Mode fanatike, znali su da je ovo rešenje neprihvatljivo! Pre ili kasnije, Apple će pokleknuti pred njihovim zahtevima i lansirati Dark Mode.

Po svemu sudeći, ta „nova era“ dolazi sa macOS 10.14.

Developer Guilherme Rambo, koji je nedavno počeo raditi kao novinar za 9to5mac, uočio je tragove Dark Mode-a dok je proučavao WebKit. Za one koji ne znaju, WebKit je program koji radi u pozadini Safarija na iOS-u i macOS-u. Njegov izvorni kod je otvoren za javnost 2005. godine, pa svi mogu da ga pregledaju. Rambo je upravo to i uradio, nadajući se otkriti nove informacije u vezi novih sistema, koji će biti predstavljeni u julu.

Traži i naći ćeš, kažu. Detalj koda, koji je dodat u martu, možda upućuje na to da je dizajniran za prilagođavanje WebKit renderirovanja internet stranica na osnovu efeikasnog prikaza aplikacije. Prikazi mogu uticati na to kako će macOS prilagoditi izgled komponenti korisničkog interfejsa, a na osnovu uputstva pruženih od strane sistema. Naravno, u slučaju da ih je više – mogu biti tamni ili svetli.

Kao što sam već napisao, jednostavna verzija Dark Mode-a je dostupna od El Capitan-a, ali može se koristiti samo ako znate šta radite, jer nije moguće odabrati tu opciju na uobičajen način. Međutim, Rambo je zaključio da će se to promeniti, i da će korisnici moći birati različite prikaze, uključujući i tamni!

Naravno, nije potvrđeno da će Dark Mode doći sa macOS-om 10.14, ali Rambo veruje da bi ovakav API mogao biti osnova za čvrstu pretpostavku. Nažalost, iOS 12 se ne spominje, iako bi Dark Mode verovatno najbolje izgledao upravo na OLED displeju iPhone-a X.

Nadam se da ćemo pre ili kasnije dobiti Dark Mode.

Izvor: 9to5mac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *