iOS 12 – NFC vam može pomoći da otvorite vrata

Prema The Information-u i njihovim anonimnim izvorima, Apple bi mogao poboljšati iPhone-ove NFC čipove, kako bi radili kao sigurnosne propusnice i mogli otvarati vrata.

NFC (Near-Field Communication) čipovi nisu ništa novo. Komunikacijska tehnologija stigla je na Apple-ove uređaje sa iPhone-om 6, iako je bila poznata i ranije i primenjena od strane drugih proizvođača. Bilo nam je stvarno drago kada su je lansirali i sanjali smo o tim mnogobrojnim mogućnostima koje bi ona mogla doneti. Ali, pokazalo se da ne čini ništa, barem ne u Evropi.

Osim Apple Pay-a, ne možemo se setiti nijedne druge usluge koja bi mogla koristiti ovu funkciju i snagu čipa. Apple ne dopušta aplikacijama trećih strana da pristupaju tom delu. Dakle, različite NFC-oznake, automatizacije i slanje datoteka, takođe ne rade. Sve u svemu, u našim uređajima se nalazi višenamenski čip koji još nije koristan.

Čini se da Apple zna da je vreme za promenu.

Ako su informacije koje The Information ima tačne, onda će sledećeg meseca (na WWDC-u sa iOS-om 12) Apple početi da koristi snagu ovih čipova, integrirajući različite funkcije u iOS koje će dati sasvim novu svrhu tehnologiji.

Znajući to, isprva bi se mogli usredsrediti na različite sigurnosne funkcije, pretvarajući iPhone u modernu proxy karticu. To bi moglo biti stvarno korisno za hotele, različite kompanije i kancelarije.

"Promene u komunikaciji bliskog polja, ili NFC čipu, čija se najava očekuje sledećeg meseca, mogla bi popločati put prema korišćenju iPhone uređaja za druge sigurnosne interakcije, od plaćanja tranzitnih karata i otvaranja automobilskih vrata do potvrđivanja identiteta na druge načine.

Zaposleni u Apple-ovom novom kampusu u Kupertinu već sada koriste svoje iPhone uređaje kako bi pristupili zgradama i kancelarijama, što sugeriše da je tehnologija tamo već razvijena."

Međutim, moramo dodati da nikada nismo čuli za The Information, tako da ne znamo ništa o pouzdanosti izvora. NFC bi mogla biti specijalnost ove stranice jer su pre nekoliko godina već izveštavali o tome da je Apple započeo saradnju sa HID Globalom koji pokreće sigurnosni sistem Apple Campusa koristeći više NFC čipova.

Treba uzeti ove vesti sa dozom skepticizma, ali trenutak istine je blizu, sve će biti otkriveno 4. juna!

Izvori: MacRumorsThe Information

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *